
با توجه به شرایط فعلی کشور و تحریم های عجیب وضع شده و در نتیجه آن رشد قیمت دلار، پیش بینی کلی از بازار بورس تا زمانی که اعتراضات مردمی جدی شکل نگیرد( شاید در میانه های سال آینده) شدیدا صعودیست.
دقت شود در این مدت چند اتفاق مهم رخ خواهد داد که تاثیرات بسزایی در نرخ ارز و سهام خواهد گذاشت.
1: تصویب یا عدم تصویب fatf که در صورت عدم تصویب تاثیر میان مدتی در بازار ها نخواهد گذاشت چون در این صورت شرایط فعلی ادامه پیدا میکند،
و یا تصویب fatf که در این حالت بیشترین تاثیر مثبت را صنعت بانکداری خواهد دید و دیگر گروه ها تاثیر کمی از این اتفاق خواهند دید. دقت کنیم که کشور های چین و روسیه از ایران خواسته اند که برای امکان ادامه همکاری، ایران باید fatf را بپذیرد. تصویب یا عدم تصویب fatf قابل پیش بینی نیست و بهتر است برای مطلع شدن از نتیجه صبر کنیم.
2: اسنب بک: حدود 8 ماه دیگر عمر برجام به اتمام میرسد و با توجه به سطح بالای غنی سازی توسط ایران، احتمال زیاد کشور های اروپایی مکانیزم ماشه را فعال سازی میکنند و در این صورت ایران مجددا تحت تحریم های سازمان ملل قرار خواهد گرفت و امکان همکاری با کشور های چین و روسیه نیز بسیار کم میشود.
سراغ تحلیل صنعت بانکداری میرویم:
بانک های ایران هم اکنون امکان تعاملات با بانک های جهانی را ندارند و در اصل باید بگوییم بطور کامل تحت تحریم قرار دارند و به دلیل حضور ایران در لیست سیاه fatf هیچ بانکی در جهان حاضر به همکاری با بانک های ایران نیست.
در نتیجه در صورتی که مجددا تحریم های بانکی آغاز شود، تاثیری بر اصل کارکرد بانک های ایران ندارد ولی تحریم ها باعث رشد قیمت ارز خواهد شد و نتیجه این اتفاق تاثیرات شگرفی در این صنعت دارد( هم مثبت و هم منفی)
بدانیم که با شرایط فعلی دولت به هیچ عنوان قصد و توان کاهش نرخ سود بانکی را ندارد و برعکس نرخ سود که تا چند هفته پیش حدود 30 درصد سالانه برای سپرده های بلند مدت بود، این هفته به حدود 31.5 درصد نیز رسیده است ولی با این وجود، دیدگاه رشد قیمت دلار هر سرمایه گذاری ای در بانک یا اوراق سود ثابت را غیر منطقی میکند به همین دلیل و طبق صورت های مالی بانک ها (در ماه گذشته) از این به بعد شاهد خروج پول شدید از سپرده های بانکی بلند مدت خواهیم بود، حتی اگر سود بانکی به محدوده های بالاتری هم برسد باز هم شاهد این خروج خواهیم بود.
برای مثال در ماه قبل حدود 40 همت پول از سپرده های بلند مدت سه ساله بانک ها با وجود نرخ شکست 12-18 درصدی آن خارج شد و برای خرید طلا و ارز روانه بازار شد.
شغل اصلی بانک ها گرفتن پول از سرمایه گذاران و دادن همان پول به وام گیرندگان با بهره بالاتر است و خروج پول از بانک ها قاعدتا در بلند مدت به زیان سرمایه گذاران خواهد بود، اما: هم اکنون حدود یک سوم پول سرمایه گذاران در بانک ها در سپرده های سه ساله قرار گرفته که با شرایط فعلی و خروج زودتر از تاریخ قرار داد این مبالغ از حساب سپرده گذاران، بانک که متعهد به پرداخت 30 درصد سود به ایشان بود، هم اکنون با سود 12-18 درصدی این مبالغ را بازپرداخت میکند و از این بابت سود هنگفتی خواهد کرد.
ولی جدای از شغل اصلی بانک باید دقت شود که اکثر بانک های ما دارایی محور هستند:
برای مثال وبملت خالص تراز ارزی 7 میلیارد دلاری دارد و این در حالی است که 3 میلیارد دلار نیز پول بلوکه شده در کشور های دیگر دارد که با توجه به امکان سوخت شدن این پول😔 این مبلغ را در ترازنامه خود نیاورده است.
منظور از خالص تراز ارزی یعنی جمع کل طلب ارزی و کسر شدن بدهی ارزی این بانک. اصل طلب ارزی این بانک از دولت به منظور تامین مالی خط لوله سراسری گاز کشور، پالایشگاه ستاره خلیج فارس، پالایشگاه بندر عباس و چند پترو پالایشی دیگر است.
دارایی دیگر وبملت دارایی ملکی است از جمله شعب بانک که ارزش بازاری حدود 300 همت برای این دارایی برآورد میشود.
پس جدای از سود آوری بانک ها که برای ما بسیار مهم است باید دقت شود که وقتی بانک ملت خرید میکنیم در اصل یعنی دلار خریده ایم و ملک با این تفاوت که بر روی این دو سالانه سود قابل توجه حدود 20 درصد دلاری نیز دریافت میکنیم.
یک نکته دیگر هم بگویم و به سراغ تکنیکال این گروه برویم: صنعت بانکداری از سال 1381 در شرایط سختی قرار گرفت و حتی در سال 1395 -1396 به مرز ورشکستگی کامل نظام بانکی رسیدیم و در سال 1397 با توجه به رشد دلار این صنعت نجات پیدا کرد.
اما از سال 1398 تا به امروز این صنعت به اوج شکوفایی خود رسیده است و قطعا میتوان گرفت جزو صنایع رده اول و سودآور کشور به حساب میآید. در نمودار های بعدی این مهم مشخص شده است.

با شرایط فعلی کشور و انتظار تورم حدود 70 درصد سالانه و در صورت در نظر گرفتن دلار 150 هزار تومانی برای سال آینده احتمال میدهیم این صنعت تا سال اینده بتواند رشدی در حدود 300 – 340 درصدی داشته باشد.
محاسبه این عدد به صورت، ضرب میزان عقب ماندگی نسبت به دلار ، رشد دلار و سود سالانه خود صنعت میباشد.
سراغ سهام های این گروه میرویم:



وبملت و ونوین از نظر بنیادی قوی ترین بانک ها به حساب می آیند.

در تحلیل بانک اقتصاد نوین باید دقت کرد که این بانک دارایی محور نیست و دلیل رشد سه برابری این بانک در یک سال اخیر، سودآوری و عملیات بانکی آن بوده است. در شرایطی که بانک دارایی محور نباشد احتمالا در تورم های اقتصادی نمیتواند همتراز تورم رشد کند.






در بررسی های انجام شده در صورتی که قصد داشتن سهام بانکی را داشته باشیم، به نظر میرسد همچنان وبملت گزینه مطلوب تری باشد.
نکات مثبت و منفی این سهم را مرور میکنیم:
1:طلب وبملت دلاری و از دولت است و دولت بی پول احتمالا تصمیم به پرداخت طلب خود نداشته باشد و صرفا اصل بدهی + بهره دلاری آن را به عنوان بدهی جدید در ترازنامه ها ثبت کند.
2:فروش دارایی ها: بانک موظف به فروش دارایی های خود هستند، احتمالا در تورم اخیر، برخی دارایی های این بانک ها بفروش رود.
3: دولت بی پول به دنبال گرفتن پول خواهد بود از هر شرکتی که پول داشته باشد. احتمال این وجود دارد که دولت به اجبار برخی از شرکت های خود را به بانک ها واگذار نماید یا بانک ها را مجبور کند در طرح هایی با بهره اقتصادی پایین ولی مورد نیاز برای کشور مثل احداث نیروگاه ها وارد شوند.
4: ممکن است بیش از پیش دولت بانک ها را مجبور به خرید اوراق خزانه با نرخ های 30-35 درصد نماید که در شرایط تورمی فعلی اصلا مطلوب نیست.
5 و مهمتر از همه :که ویژگی بسیار مثبتی میباشد: دولت دلار نیما را حذف کرد و دلار توافقی جایگزین دلار نیما شد و تسعیر ارز بانک ها نیز با دلار توافقی صورت میگیرد. اخرین عدد تسعیر ارز بانک ها در حدود 45 هزار تومان بوده است، حالا اگر دلار توافقی تا انتهای سال به محدوده های 80 هزار تومان برسد، وبملت تقریبا به اندازه کل مارکتش سود تسعیر ارز میسازد.
دارا یکم: از سال 1401 در همین گروه سهام دارایکم را به عنوان سهم مطلوب بانکی معرفی کردیم. راجع به این سهم بیشتر توضیح میدهم.
کاری به رشد قبلی یا فعلی سهم ندارم و تحلیل را با این فرض انجام میدهیم که یک نفر قصد داشته باشد همین امروز این نماد را خرید نماید.
دارا یکم تشکیل شده است از 65 درصد وبملت و 30 درصد وتجارت و وبصادر 5 درصد سهام های بیمه ای.
این شرکت 30 درصد زیر ناو ابطال معامله میشود و بازار گردان سهم در حال فروش سهام های زیر مجموعه خود و خرید دارایکم است با هدف نزدیک کردن ناو ابطال به قیمت سهم.
تا الان بازارگردان 10 درصد کل سهام دارا یکم را خریده است و این روند ادامه خواهد داشت.
دارا یکم یک ریسک مهم داره و اون هم تغییر شرایط وبملت هست. به هر دلیلی اگر وبملت نتونه خوب عمل کنه و نتونه رشد مطلوب داشته باشه، دارا یکم هم نمیتونه رشد مطلوب داشته باشه.
مثلا روز شنبه به خاطر احتمال تصویب نشدن fatf سهام های بانکی صف فروش شدند و دارا یکم هم مثل باقی سهام های بانکی صف فروش شد.
دارا یکم همچنان بیشترین درصد از سبد دارایی من رو تشکیل داده و دلیلش هم این هست که احتمال میدم بتونه خیلی بیشتر از دلار رشد کنه ولی ریسک هایی که گفتیم رو هم به همراه داره.
ولی برای مثال سهام های شفن یا فملی به عنوان دو سهم واقعا بنیادی و خوب هستند که با دلار حدود 65 هزار تومانی معامله میشند و احتمالا بتونند در روند بلند مدت 30-40 درصد بیشتر از دلار رشد کنند و ریسکشون هم خیلی پایین تر از سهام های بانکی به حساب می آند ولی میزان رشدشون هم در شرایط مطلوب کمتر از بانکی ها میتونه باشه.


راجع به کلیت بازار هم همچنان نظرم طبق ویس هفته پیش هست و به نظرم از چند روز آینده که مقداری شرایط مشخص تر بشه، یک روند صعودی شارپ توی سهام ها رو خواهیم دید. البته از این به بعد همیشه باید به احتمال شروع اعتراضات، احتمال خروج ایران از npt و رفتن به سمت ساخت بمب هسته ای، احتمال حمله نظامی اسراییل به تاسیسات هسته ای و کلی احتمال دیگه و البته احتمال وقوع این موارد در شرایط فعلی بسیار کم هست😔😔 حواسمون باشه که هر کدوم از این موارد میتونه کل تحلیل ها رو تغییر بده